… vitt är fantastiskt vitt

–  Då kan du hoppa upp och sätta dig. Luta dig tillbaka! Följ bara med när stolen går ner. Huvudet skall du ha i den lilla fördjupningen så blir det mer stabiliserat, sa hon allt medan mitt hjärta klappade lite extra. Ja inte för henne, Sonja presenterade hon sig som, utan för situationen. Stolen for sakta bakåt och jag hängde med. Nästan som en tandläkarstol fast bekvämare.
–  E det OK? Nu kommer vi att lägga en duk för ansiktet och klippa ett hål här för ögat. Duken hänger på en ställning så du kan andas. Tack för det tänkte jag.

Det var alltså dags för min gråstarr operation. Så där låg jag med världens starkaste lampa mot ögat, ett öga som naturligtvis var bedövat men öppet. 

20190308_185841

En klämma sattes på ögonlocket för att förhindra blinkning. Blåa fotskydd över skorna, gul plastmössa på huvudet och blått stort förkläde över resten av kroppen hade jag redan. ”Sverige, Sverige fosterland … ”, sjöng jag inombords allt medan den nervlugnande tabletten började verka. 

Burr och krak och vattenfall i ögat. Men smärtfritt. Där rök den gamla linsen och nu skulle en ny av plast sättas in. Min första konstgjorda reservdel. Klart. 15 minuter blankt. 

Så blev det lite kaffe, förhållningsregler och macka efteråt.

20190306_094352

Hustrun kom och hämtade för gubben fick inte gå hem själv, när väl bedövningen släppt. – Man bör ha en ledsagare, sa man.

Efter några timmar hemma märktes redan en förbättring av synen. Herregud, var det så här världen såg ut. Vilka klara färger. 

Nu väntar det andra ögat om några veckor och sen ser man verkligheten på riktigt. Tänk, man trott att vitt var det där gulbruna man ser med det oopererade ögat när VITT är FANTASTISKT vitt enligt det nyopererade.

 

Författare: Gubbe med keps

En pensionär som känner sig lyxig att få bestämma över sin tid själv och dessutom få betalt för det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s